ZakelijkKlantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Sup board technieken

  Sup techniek is een belangrijk hulpmiddel dat ervoor zorgt dat je het suppen sneller onder de knie krijgt. Suppen lijkt namelijk heel makkelijk, toch zal je merken wanneer je voor de eerste keer op een sup board staat dat het niet zo makkelijk is als dat het lijkt. Je techniek zorgt ervoor dat je je evenwicht makkelijker kan bewaren, dat je blessures voorkomt en geen energie verspilt. Op deze pagina vertellen we je meer over de volgende onderdelen:

   

  Plaatsing van je voeten en houding

  Sup techniek - houding - WANNAsup

  Probeer zittend op je sup board naar het midden van je board te schuiven. Je weet dat je het midden van het sup board hebt bereikt wanneer de ‘neus’ van het sup board een paar centimeter boven het water uit komt en de achterkant van het board gelijk is aan het water.

   

  Plaats vervolgens je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd je voeten parallel aan het board, zodat je schouders en hoofd naar de neus van het sup board wijzen. Buig vervolgens lichtjes door je knieën, maar zorg ervoor dat je heupen gelijk blijven aan je voeten. Hierdoor zorg je ervoor dat je zwaartepunt lager ligt, wat zorgt voor meer evenwicht.

   

  Sup techniek - peddelgreep - WANNAsup

  Hoe houd je je peddel vast

  Bij suppen dien je je ellebogen redelijk gestrekt te houden tijdens het peddelen. Hierdoor zorg je dat je de kracht voornamelijk uit je bovenlichaam haalt in plaats vanuit je armen en schouders. Wanneer je je armen strekt wordt je bovenlichaam namelijk gedongen om lichtjes mee te draaien tijdens het peddelen, waardoor je de kracht ook uit je bovenlichaam zal halen. De spieren in je bovenlichaam zijn een stuk groter dan de spieren in je armen. Daardoor houd je het suppen met gestrekte armen langer vol dan suppen met gebogen armen.

   

  Houd tijdens het suppen een hand boven op het greepje en de andere ongeveer 40 cm hieronder. Let er daarnaast op dat je je peddel op de juiste manier in het water steekt. Een sup peddel heeft namelijk een voor- (holle kant) en achterkant (bolle kant).

   

  Peddeltechniek

  Om ervoor te zorgen dat je sup board vooruit gaat, steek je het ‘blad’ van de peddel in het water in de buurt van de neus van het board. Hierbij blijf je ongeveer 10 tot 20 cm van de zijkant van het board vandaan. Zorg dat je het gehele blad in het water steekt. Vervolgens duw je het blad van je peddel in de richting van je voeten. Houd hierbij je ellebogen gestrekt. Haal de peddel vervolgens weer uit het water en breng je peddel (zonder dat hij het water raakt) weer naar de neus toe. Haal de peddel op tijd uit het water. Alles na je voeten is eigenlijk zonde van je energie, omdat dit verder geen invloed meer heeft op het vooruit bewegen.

   

  Wanneer je wat vaart hebt gemaakt dan kan je over gaan op een grotere slag. Hierbij steek je je peddel verder van het board in het water (voorbij de neus), waardoor je krachtigere slagen maakt en je minder vaak hoeft te peddelen.

  Keren met je sup board 

  Je wilt natuurlijk niet alleen maar vooruit peddelen met je sup board. Om te keren met je sup board zijn er verschillende mogelijkheden. De makkelijkste manier hiervan is een combinatie van voorwaartse en achterwaartse peddelslagen. Breng hierbij het blad van je peddel dicht bij de neus van het board in het water en beweeg het water van je af in een cirkelvorm. Vervolgens herhaal je deze beweging omgekeerd (aan de andere kant van je board van achter naar voor).

  Vallen en opstaan

  Vooral in het begin is de kans groter dat je valt, omdat je de juiste techniek nog onder controle moet krijgen. Maar ook wanneer je de juiste techniek beheerst, is vallen niet altijd te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld omdat je uit balans wordt gebracht door de golven van een speedboot. Bij het vallen is het belangrijk dat je altijd van je board weg valt, zodat je niet half op het board valt met mogelijke blessures tot gevolg. Wanneer je je peddel in de val kwijt bent geraakt, zwem dan liggend op je board naar de peddel toe.

  Het suppen makkelijker maken

  De eerste keer dat je op een sup board gaat staan, zal je merken dat het niet eenvoudig is om je evenwicht te bewaren. Toch pas je je hier vrij makkelijk op aan, vooral met een goede techniek. Hoe makkelijk dit gaat is onder andere afhankelijk van je sup board. Wanneer je een breed board hebt dan zal het makkelijker zijn om je evenwicht te vinden dan wanneer je een smaller board hebt. Onze boards zijn vrij breed (320 x 76 x 15 cm) voor een sup board en zijn daarom zeer geschikt als je wilt beginnen met suppen.

   

  Bekijk onze sup boards