ZakelijkKlantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Suppen voor beginners

  Suppen, één van de meest groeiende boardsporten in Nederland. Je ziet sup boards steeds vaker op rivieren, meren en de zee voorbij komen. Dat is niet voor niets, want het is een goede work-out, een bijzondere manier om van de natuur te genieten en gewoon ontzettend leuk om te doen. Wil jij ook beginnen met suppen? Wij helpen je op weg! Op deze pagina vertellen we je waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt starten met suppen en geven we je tips.

   

  Heb je geen tijd of zin om dit allemaal te lezen? Bekijk dan de afbeeldingen die Taco heeft gemaakt met tips voor beginnende suppers. Zo sta je binnen no time op je sup board!

   

  Wat is suppen?

   

  SUP staat voor Stand-Up Paddle boarding. Het is een watersport die is ontstaan in Hawaï. Bij suppen sta je op een soort surfplank. Het grote verschil met een surfplank is echter dat een sup board een stuk stabieler is, waardoor je er makkelijker op kan staan. Daarnaast is het bij suppen, in tegenstelling tot surfen, juist niet de bedoeling dat je golven pakt. Je verplaatst je tijdens suppen simpelweg rustig van de ene naar de andere plaats door met je peddel heen en weer te bewegen. Dit doe je, zoals de naam al zegt, staand op je sup board.

   

  Suppen voor beginners - WANNAsup

  Voor wie is suppen?

  Omdat je evenwicht tijdens het suppen stevig op de proef wordt gesteld, heb je de spieren in je hele lichaam nodig. Ondanks dat dit erg zwaar klinkt, kunnen mensen van alle leeftijden en alle fitnessniveaus leren suppen. In het begin zal de grootste uitdaging zijn om je evenwicht te bewaren op het sup board, echter leer je hier redelijk snel mee omgaan. Hoe snel je dit onder de knie krijgt, is afhankelijk van je sup techniek en sup board.

  Tips suppen

  Suppen is een sport die redelijk makkelijk te leren is. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat suppen in verband met het weer, je veiligheid, je techniek en wat voor sup board je kiest.

   

  Suppen voor beginners - weer - WANNAsup

  Weer

  Waarschijnlijk denk je bij suppen aan lekker weer. Echter kan je dit ook prima doen in de winter met koudere temperaturen. Hierbij is het wel belangrijk dat je vooraf de weersvoorspellingen checkt. Suppen doe je namelijk bij voorkeur op vlak water. Wanneer er veel wind staat dan zal het water onvoorspelbaarder zijn en is de kans dat je valt ook groter. Daarnaast is het ook verstandig om vooraf te checken of het gaat onweren, op dat moment wil je natuurlijk niet op het water zijn.

   

  Veiligheid

  Tijdens het suppen bevind je vaak midden op het water, daarom is het goed om met een aantal zaken rekening te houden betreft je veiligheid.

  • Zorg dat je goed kan zwemmen

  Een van de grootste uitdagingen tijdens het suppen is het bewaren van je evenwicht. Ook wanneer je denkt dat je het suppen onder de knie hebt, kunnen er nog externe factoren zijn die je uit balans brengen zoals de golven van een passerende. Op dat moment bevind je je midden op het water. Daarom is het altijd van belang dat wanneer je gaat suppen je goed kan zwemmen.

  • Gebruik een enkelkoord (leash)

  Het is aan te raden om altijd een sup leash te gebruiken tijdens het suppen die jou via je enkel met je board verbindt. Hierdoor kan je board niet afdrijven wanneer je van je board valt.

  • Ben je bewust van je omgeving

  Erg belangrijk tijdens het suppen is dat je je bewust bent van je omgeving. Denk hierbij aan de weersomstandigheden, golven en andere personen, boten of objecten op het water. Deze kunnen allemaal je vaarwater beïnvloeden. Wanneer je je hiervan bewust bent, kun je veiliger suppen. Ook is het belangrijk om voldoende afstand van de kant of obstakels te houden, hier kan je je lelijk aan bezeren wanneer je valt.

  • Houdt rekening met de zonsondergang

  ’s Avonds suppen kan heel lekker zijn omdat het dan vaak rustiger is op het water. Houd hierbij de zonsondergang wel goed in de gaten. In het donker suppen kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

  • Zorg dat je je telefoon meeneemt

  Je weet nooit wat er onderweg gebeurt, daarom is het verstandig om altijd je telefoon mee te nemen wanneer je gaat suppen. Deze kan je meenemen in een waterdichte telefoonhoes of een dry bag.

  Techniek

  Sup techniek - houding - WANNAsupEen belangrijke factor die beïnvloedt hoe makkelijk of moeilijk het suppen voor je is, is je techniek. Dit bepaalt namelijk hoe goed je je evenwicht kan bewaren, dat je je niet bezeert en dat je geen onnodige energie gebruikt. In onderstaand artikel vertellen we je precies waar je allemaal rekening mee moet houden. We vertellen je hoe je je peddel vast moet houden, hoe je het beste kunt vallen en hoe je de meeste vaart maakt.

   

  Meer over sup board technieken

  Sup board

  Sup boards hebben verschillende maten. Het formaat van je supboard bepaalt hoe makkelijk het suppen voor je is. Hoe breder je board, des te stabieler je zal staan. Als beginner is het dan ook altijd aan te raden om te kiezen voor een breder sup board. Bekijk bijvoorbeeld onze extra breed sup board (320 x 76 x 15 cm).

   

  Bekijk onze sup boards

  Meer tips?

  Wil jij meer weten over suppen? Overweeg dan eens om een sup te huren of om sup les te nemen. Zo merk je welk sup board bij jou past en weet je meteen of je het wel of niet leuk vindt.

   

  Suplessen of een sup huren