ZakelijkKlantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Advies suppen

  Advies suppen

  Wat is suppen?

  SUP staat voor Stand-Up Paddling. Suppen is één van de snelst groeiende watersporten van Nederland. Tijdens het suppen sta je op een soort surfplank met een peddel in je handen. Door middel van het bewegen van je peddel beweeg je je vervolgens over het water. Suppen is niet voor niets één van de snelst groeiende watersporten van Nederland. Het is namelijk eenvoudig om te leren, geschikt voor jong en oud en je kan het bijna overal waar water is, doen.

   

  Sinds afgelopen jaar zie je overal sup boarden voorbij komen en is het helemaal hot. Toch bestaat suppen al erg lang. Suppen is namelijk ooit ontstaan in Hawaï. De peddel werd toen alleen door surfleraren gebruikt. De surfleraar stond op zijn bord en gebruikte de peddel om bij zijn leerlingen te blijven tijdens de les. Hij kon door middel van de peddel eenvoudig instructies geven en overzicht behouden.

   

  Hoe moet je suppen?

  Suppen is eenvoudig te leren. Toch zal het de eerste keer dat je op een supboard gaat staan lastig zijn om je evenwicht te bewaren. Met de juiste techniek zal je het echter al snel voor elkaar krijgen om te gaan staan op je sup board. Houdt tijdens het suppen rekening met de volgende zaken in je sup techniek:

   

   

   

  Ga jij voor de eerste keer op een board staan, dan zijn er wel meer zaken om rekening mee te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een juist sup board hebt. Niet ieder board is namelijk even geschikt voor beginners. Zorg er bovendien voor dat je van te voren met een aantal zaken rekening hebt gehouden zodat je veilig het water op kan, zoals bijvoorbeeld een enkelkoord, een telefoon en je zwemvaardigheid. Stippel tot slot je route uit voordat je gaat beginnen met suppen. Wil je meer tips?

   

   

  Vormen van suppen

  Wat suppen onder andere zo leuk maakt om te doen, is dat het nooit hetzelfde is. Hoe je supt en waar je rekening mee moet houden, is namelijk afhankelijk van de omgeving waarin je supt. Daarnaast zijn er naast de traditionele manier van suppen ook andere manieren om je sup board te gebruiken.

   

  Omgeving

  De omgeving waarin je supt, heeft een grote invloed op hoe eenvoudig het suppen is en waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan golven, boten, oevers en andere mensen om je heen.

   

  Suppen op een meer

  Wanneer je voor de eerste keer gaat suppen, kun je het beste beginnen op een meer. Dit omdat het wateroppervlak van een meer rustig is en je daardoor minder omgevingsinvloeden hebt. Beginners vinden het vooral moeilijk om te blijven staan op hun board. Golven brengen je board in beweging, waardoor het nog lastiger is om je evenwicht te bewaren. Daarom dat het suppen op een meer ideaal is voor beginners. Bovendien heb je op een meer geen getijden of stromingen die invloed hebben op het suppen.   

   

  Suppen op een rivier

  Wanneer je al vaker hebt gesupt, kan het suppen op een meer misschien wat eenvoudig voor je zijn. Kies in dat geval eens voor een rivier. Op rivieren heb je namelijk te maken met stromingen, golven van boten en ander ‘verkeer’ op het water. Door de stromingen en golven kan het moeilijker zijn om je evenwicht te bewaren. Daarnaast zal je op een rivier rekening moeten houden met andere mensen die gebruik maken van het water zoals boten die je tegemoet varen, vissers en mensen die op een andere manier gebruik maken van het water.

   

   

  Suppen op de zee

  Een ander soort water dat zorgt voor uitdaging is suppen op zee. De zee is namelijk een stuk minder voorspelbaar dan een meer. Je supt hierbij op open water, waardoor het water ook een stuk meer beïnvloed wordt door het weer. Bovendien moet je op de zee ook rekening houden met stromingen en getijden.

   

  Wanneer je gaat suppen op open zee kun je het beste kiezen voor de ochtend. In de middag staat er namelijk vaak meer wind en zijn er meer daardoor ook meer golven.

   

  Daarnaast is het van belang dat je het weer checkt wanneer je gaat suppen op open zee. Ga suppen wanneer het weer rustig is anders kan je meegetrokken worden door de stroming. Let daarnaast goed op veranderingen in het weer, want het weer kan snel omslaan op de zee.

   

   

  Activiteiten

  Een sup board is niet alleen geschikt voor een sup tour of een sup race, maar je kunt hem ook gebruiken voor andere activiteiten. Gebruik je board eens voor sup yoga of een work-out. Of neem je hond eens mee uit suppen.

   

  Sup yoga

  Bij het woord 'yoga' gaan je gedachten waarschijnlijk naar een matje, rustgevende muziek en ontspannende poses. Je zult ongetwijfeld niet meteen denken aan de open lucht, het water en een sup board. Vandaar dat we je graag willen laten kennismaken met deze ontspannende, maar ook intensieve sup activiteit: sup yoga. Wat maakt sup yoga dan zo leuk vergeleken met 'normale' yoga? We leggen de verschillen aan je uit.

   

   

  Samen suppen

  Alleen suppen kan heel fijn zijn om je hoofd leeg te maken, maar samen suppen geeft je ook veel voordelen. Ga bijvoorbeeld eens suppen met je kind(eren) en/of je hond, maak samen plezier op het water.

   

  Suppen met je kind

  (Groot)ouders delen de dingen waar zij enthousiast van worden graag met hun (klein)kinderen. Laat suppen daar nou bij uitstek geschikt voor zijn! Het is een activiteit voor heel de familie. Samen sporten, samen plezier maken op het water, samen genieten van het buiten zijn… Heerlijk! Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je gaat suppen met kind(eren). We geven je een aantal tips over veiligheid, een geschikt sup board voor een kind en leuke sup activiteiten voor kinderen.

   

   

  Suppen met je hond

  Suppen is een leuke activiteit om te doen met je hond: de ultieme manier om samen van de natuur te genieten. Het is echter wel belangrijk dat je goed bent voorbereid. Houd bijvoorbeeld rekening met de veiligheid van je hond. Train je hond vooraf ook goed. We leggen je graag uit waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je wilt gaan suppen met je hond!

   

   

  Sup routes

  Wanneer je gaat suppen, is het goed om van te voren een route uit te stippelen, zodat je niet verdwaald of zodat je ronde niet langer wordt dan verwacht. Wij hebben alvast een aantal sup routes voor je uitgestippeld:

   

  Sup routes 1-5 km

  Sup routes 6 - 10 km

  Sup routes 11-20 km

  Sup routes 21 > km

  Biesbosch (Hank - Noord-Brabant) (1,5 - 4 km)

  Amersfoort (6 km)Oudega (11,5 km)Breda (23 km)
  Blauwe Meer (2 km)Apeldoorn (6 km)

  Almere (12 km)

   

  Galderse Meren (2 km)

  Etten-Leur (6 km)Ermelo (12 km) 
  Kinderdijk (2 km)

  Utrecht (6 km)

  Steenbergen (12 km)

   

  Rockanje (2 km)

  Bergen op Zoom (6,5 km)Veerse Meer (12 km) 
  Rotterdam (2 - 3 km)Earnewald (6,5 km)Leeuwarden (12,5 km) 
  Gasselte (3 km)Oolderplas (6,5 km)

  Zevenhuizen (13 km)

   
  Hoornsemeer (3 km)Dordrecht (Biesbosch - Zuid-Holland) (7 km)Grevelingenmeer (15 km) 

  Leeuwarden (4 km)

  Amsterdam (7,5 km)

  Monnickendam (15 km)

   
  Velsen-Zuid (4 km)Kerkdriel (7,5 km)

  Wehe-den Hoorn (15 km)

   

  Lelystad (4,5 km)

  Leekstermeer (7,5 km)Den Haag (18 km) 
  Groningen (5 km)Lisserbroek (8 km)  
  Breda (5,5 km)Naarden (8 km)  
   Giethoorn (9 km)  
   Weerribben (9 km)  
   Alblasserdam (Kinderdijk) (10 km)  
   Bergschenhoek (10 km)  
   Hoorn (10 km)  

   

  Sup routes per provincie

  Bekijk je de routes liever per provincie? Dat kan ook:

   

  Sup opstapplaatsen

  Bepaal je liever zelf jouw sup route? Bekijk dan de opstapplaatsen die we voor je verzameld hebben:

   

   

  Sup app WANNAsup

  Omdat we graag willen dat jij op ieder moment de juiste sup informatie bij de hand hebt, ook wanneer je aan of op het water bent, hebben we een app voor je ontwikkeld. Hierin vind je onder andere sup routes, sup scholen en sup events. Je kunt de WANNAsup app downloaden in de App Store of op Google Play.