ZakelijkKlantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Vragen over suppen

  Als je overweegt om te gaan starten met suppen, heb je wellicht een aantal vragen. Wij hebben de meest gestelde sup-vragen voor je beantwoord. Bekijk hieronder het antwoord op de 13 meest gestelde vragen over Stand Up Paddle. 

  Wat is suppen

   

  Wat is suppen?
  Waar komt suppen vandaan?
  Waarom suppen?
  Welke supvormen zijn er?
  Hoe moeilijk is suppen?
  Welke soorten sup boards zijn er?
  Welk sup board kopen?
  Welke sup board technologieën zijn er?
  Hoe beginnen met suppen?
  Hoe duur is suppen?
  Wat heb je nodig bij suppen?
  Welke sup peddel?
  Welke sup pomp?
  Waar mag je overal suppen?


  Of bekijk direct ons aanbod aan sup boards.

   

  Bekijk onze sup boards

  Wat is suppen?

  Suppen staat voor Stand Up Paddle. Het is een watersport waarbij je rechtop een sup board staat en jezelf met een peddel voortbeweegt. In tegenstelling tot surfen is er geen wind nodig om te kunnen suppen. Stand Up Paddlen kan zowel gedaan worden op meren, grachten, binnen wateren als op zee.

  Waar komt suppen vandaan?

  Suppen kent zijn roots in Hawaii. De surfleraren gebruiken tijdens de surfles een peddel, zodat zij zich makkelijker door het water kunnen begeven. Het is ook makkelijker om de golven staand aan te zien komen, wat natuurlijk ideaal is voor de surfleraar. Suppen is daarna, mede dankzij een aantal surflegendes die regelmatig op een sup te zien waren, elk jaar steeds populairder geworden.

  Waarom suppen?

  Suppen kent vele voordelen voor lichaam en geest. Niet voor niets dat deze sport ontzettend populair is. Hierbij een overzicht van de belangrijkste voordelen van suppen.

  Suppen voordelen

  ✓ Suppen is een extreem goede workout
  ✓ Suppen is ontspannend en stress verlagend
  ✓ Toegankelijk voor iedereen, jong en oud
  ✓ Suppen is een sociale bezigheid
  ✓ Overal en hele jaar door mogelijk

  Welke sup vormen zijn er?

  Suppen is ontzettend veelzijdig. Daarom kun je jouw sup board voor verschillende doeleinde gebruiken. Of je nu ontspanning of inspanning zoekt. Bekijk hier de meest voorkomende supvormen.

  vormen van suppen yogaSup vormen

  • Yoga suppen
  • Suppen als work-out
  • Suppen als watersport
  • Suppen met een hond
  • Suppen met kinderen
  • Sup vissen


  Bekijk direct alle vormen van suppen

  Hoe moeilijk is suppen?

  Suppen is niet moeilijk. Suppen is zo laagdrempelig dat vrijwel iedereen met een zwemdiploma het binnen 15 minuten, al onder de knie kan hebben. Mits je kiest voor het juiste sup board. Start altijd met een allround sup board. Deze type board heeft namelijk een stabiele ligging waardoor het een stuk makkelijker is om op de plank te blijven staan. Start altijd met suppen op rustig water, bijvoorbeeld op een meer. Golven op zee maken het suppen namelijk een stuk lastiger.

  Welke soorten sup boards zijn er?

  Als beginnende supper kan het lastig zijn om het juiste model te vinden. Dit komt omdat er veel verschillende modellen zijn voor ervaren en onervaren suppers. Wij onderscheiden 2 verschillende type boards, het opblaasbare en het niet-opblaasbare, hardboard.

  Deze kan je weer onder categoriseren in bijvoorbeeld een allround board, touring board, race board of een surf board. Als beginner adviseren wij altijd om te starten met een allround sup board.

  Welk sup board kopen

  Een sup board kopen kan vaak erg lastig zijn. Om de juiste keuze te maken, welk sup board het best bij jou past adviseren we naar 6 punten te kijken:

  Tip 1: Type sup board - Allround board, touring board, race board of een surf board
  Tip 2: Eigenschappen sup board - Draagkracht, aantal vinnen, materiaal dichtheid (drop stitch)
  Tip 3: Prijs / kwaliteitverhouding - Op basis van eigenschappen en reviews
  Tip 4: Handzaam in vervoer - Gewicht, opblaasbaar vs. hardboard en opslag
  Tip 5: Ontzorging leverancier – Beschikbare accessoires, verzending en klantenservice
  Tip 6: Uitleg service – Instructievideo’s, handleidingen en sup routes

  Lees meer over de welk sup board kopen.

  Welke sup board technologieën zijn er?

  Alle opblaasbare sup boards zijn voorzien van drop-stitch technologie. Hierbij zijn er honderden tot wel duizenden draden die door het board lopen en er voor zorgen dat de boven- en onderkant  met elkaar verbonden blijven. Zo kan het board zijn originele vorm blijven behouden wanneer deze onder hoge druk staat. Er zijn 3 verschillende verschillende productiemethodes bij het toepassen van drop-stitch technologie. 

  1. Single layer drop-stitch
  2. Double layer drop-stitch
  3. Double layer fusion

  Iedere technologie heeft eigen voor- en nadelen. Toch kunnen we wel zeggen dat een single layer, minder stevig is dan een double layer board. Een board met fusion technologie is de beste en meest duurzame vorm.

  Lees direct meer over de verschillende sup drop-stitch technologieën.

  Hoe beginnen met suppen?

  Als je begint met suppen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Er zijn vier belangrijke factoren welke we iedere beginnende supper willen meegeven:

  1. Paklijst, alle spullen die je meeneemt
  2. Weersomstandigheden
  3. Veiligheidstips en accessoires
  4. Sup-technieken

  Lees direct alle tips voor suppen voor beginners.

  Hoe duur is suppen?

  De prijzen van een simpel sup board beginnen al vanaf €200 exclusief accessoires. Wil je gelijk starten met een echt goed sup board voor beginners? Hou dan rekening met een prijs van €350 - €500. Voor dat bedrag heb je een opblaasbaar sup board inclusief de benodigde accessoires zoals een rugtas, verstelbare peddel, vinnen, een leash / enkelkoord, handpomp en reparpatiekit. Toch zijn er ook speciale sup boards voor gevorderde van meer dan €1000.

   

  Bekijk onze sup boards

  Wat heb je nodig bij suppen?

  Om te suppen heb je een aantal dingen nodig. Zo heb je natuurlijk een sup board nodig om op te suppen. Daarnaast gebruik je een peddel om jezelf door het water te voortbewegen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen nodig die het suppen makkelijker en comfortabeler kunnen maken. Om te suppen heb je de volgende zaken nodig:
  Wat heb je nodig bij suppen

  • Sup board, een opblaasbare sup board inclusief rugzak en reparatiekit;
  • Sup peddelom jezelf door het water te bewegen;
  • Sup leashzodat je je sup niet kwijtraakt wanneer je van de sup valt;
  • Sup pompom de sup op te pompen wanneer je gaat suppen.
  • Sup vinnenzodat je stabiel en makkelijk in het water blijft liggen.

  Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende dingen die je adviseren om op je paklijst te zetten:

  • Pet tegen de zon
  • Bidon met water
  • Waterdichte tas voor telefoon etc.
  • Handdoek
  • Droge kleding
  • Zonnebrand

  Wanneer je een sup koopt bij WANNAsup krijg je een volledig pakket met gratis accessoires erbij, zodat je direct aan de slag kan met je sup.

  Welke sup peddel?

  Kies altijd voor een verstelbare sup peddel. Zo is de peddel niet alleen geschikt voor eigen gebruik, maar zo kunnen gezinsleden (zoals kinderen) of vrienden ook de sup gebruiken. Daarnaast zijn er aluminium peddels (geschikt voor beginners) en carbon peddels (ervaren suppers). Om de keuze voor de juiste peddel te maken let je op de volgende 3 punten:

  Niveau: Beginners kunnen starten met een aluminium peddel, ervaren suppers een carbon peddel
  Lengte: Afhankelijk van jouw lengte heeft de peddel de ideale afmeting
  Doel: Voor recreatief suppen zijn er andere peddels dan voor surf suppen

  Lees hier meer informatie over sup peddels.

  Welke sup pomp?Elektrische sup pomp

  Er zijn twee soorten sup board pompen. De sup board handpomp en de elektrische sup board pomp. Er zijn twee grote voordelen van een elektrische pomp ten opzichte van een handpomp. Een elektrische pomp kost een stuk minder inspanning en de tijd waarmee je jouw sup board hebt opgeblazen is een stuk sneller. Met een handpomp duurt het ongeveer een kwartier voordat jouw board is opgeblazen. Met een elektrische pomp is jouw board binnen een minuut klaar om het water op te gaan. Het voordeel van een handpomp ten opzichte van een elektrische pomp is dat de investering een stuk lager is. Voor een goede elektrische sup board pomp betaal je  €119 en voor een sup board handpomp betaal je €49.

  Waar mag je overal suppen?

  In Nederland mag je vrijwel overal suppen. De uitzondering zijn gebieden waar dit specifiek met een bord staat aangegeven. Check daarom altijd van te voren of suppen in dit gebied word toegestaan. Wil je zeker zijn van een top locatie om met jouw sup board te ontdekken? Wij hebben per provincie de allermooiste suproutes van Nederland in kaart gebracht. We hebben hierbij zowel grachten, als meren en rivierroutes verzameld, inclusief de duur van de route. Uiteraard komen er nog regelmatig nieuwe routes bij.

  Bekijk de mooiste Nederlandse suproutes op onze website of download de gratis WANNAsup app.

   

  Bekijk onze sup boards