ZakelijkKlantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Welk sup board kopen?

  Welk sup board kopen?Welk sup board kopen? Een sup board kopen kan vaak erg lastig zijn. Er worden namelijk online honderden verschillende sup boards aangeboden, waardoor je al snel het overzicht verliest. Welk sup board moet je dan kopen? Er zijn in totaal 5 belangrijke punten die van belang zijn bij de keuze voor de juiste sup plank. In dit artikel geven we al onze sup board kopen tips en advies en vertellen we per punt waar je op moet letten. Zo weet je zeker dat jij het juiste sup board koopt, welke het beste aansluit bij jouw wensen.

   

  1. Soorten sup boards
  2. Sup board hard vs. opblaasbaar
  3. Eigenschappen sup board
  4. Sup board incl. onmisbare accessoires
  5. Service vanuit de leverancier


  Of bekijk direct ons aanbod sup boards.

  Opblaasbaar sup board kopen

  1. Soorten sup boards

  Er zijn verschillende soorten sup boards. We maken onderscheid in 4 verschillende soorten sup planken. Namelijk een allround board, touring board, race board of een surf board. Als beginner adviseren wij altijd om te starten met een allround sup board. Hieronder geven we je een korte uitleg over de verschillende boards.

  Allround sup board

  • De beste keuze voor beginnende suppers
  • Familievriendelijk (en hondvriendelijk!)
  • Board kan onder alle omstandigheden worden gebruikt
  • Het meest voorkomende sup board
  • Geschikt voor elke omgeving (meer, zee, rivier of gracht)
  • Vrijwel altijd een opblaasbaar (inflatable) sup board 

   

  Lees direct meer over allround sup boards

  Touring board

  • Voor serieuze suppers die intensief willen suppen (trainingen)
  • Is ontworpen voor lange afstanden op vlak water
  • Gemaakt voor maximale snelheid (gliding)  

  Race board

  • Ontwikkeld voor zowel elite- als recreatieve racers
  • Ontworpen voor vlakke waterraces en oceaan wedstrijden
  • Extra lang voor een hoge sprintsnelheid en een hoge glij-efficiëntie

    Sup surf board

  • Goede keuze voor matige tot gevorderde supper
  • Minder stabiel op het water (gemakkelijker eraf te vallen)
  • Meer manoeuvreerbaar, makkelijk snel keren
  • Meer actie op het water
  • Meer lang surfboard met een peddel dan een supboard


  Sup tip
  Tip! Als beginner adviseren wij altijd om te kiezen voor een
  allround sup board. Het is namelijk belangrijk om te starten met een stabiel board. 

   

  2. Sup board hard vs. opblaasbaar


  Daarnaast onderscheiden we 2 verschillende type boards. Namelijk het opblaasbare sup board (ook wel inflatable sup) en het niet opblaasbare sup board (ook wel hardboard) genoemd.

  Eigenschappen opblaasbaar supboard vs. hardboard

  Sup board opblaasbaar vs. hardboard

   

  Wij adviseren altijd om als beginnende supper te starten met een opblaasbaar supboard. Een hardboard is er echt voor gevorderde suppers die meer uitdaging zoeken door bijvoorbeeld met het board te gaan racen of surfen. Hierbij is het belangrijk dat het board zowel snel als wendbaar is. Verder zijn er geen grote voordelen ten opzichte van een opblaasbaar supboard. 

  Voordelen opblaasbaar sup board

  Een opblaasbaar sup board kent daarin tegen wel veel voordelen ten opzichte van een hardboard:

   

  ✔ Een stuk goedkoper dan een hardboard

  ✔ Makkelijk mee te nemen (vaak incl. rugzak)

  ✔ Opblazen gaat snel (met een elektrische pomp binnen 7 minuten)

  ✔ Gaan langer mee met minder kans op krassen en deuken

  ✔ Perfect voor families incl. kinderen en/of hond

  ✔ Veel lichter om te dragen dan een hardboard

  ✔ Stabieler dan een hardboard

  ✔ Geschikt voor workouts, fitness en yoga-trainingen

  ✔ Sommige boarden zijn uit te breiden met een honden of kayak zitje

   

  Opblaasbaar sup board kopen

  3. Eigenschappen sup board


  De stabiliteit van het board is een belangrijke eigenschap voor beginners waardoor het makkelijker is om op het board te balanceren, zonder dat je op snelheid inlevert. Ideaal voor de beginnende supper of de supper die graag langere afstanden supt!

  Sup board kopen tips

  Kenmerken van stabiliteit: Dikte, breedte en lengte

  Kijk bij het vergelijken altijd naar de juiste afmetingen (inches of cm). De dikte van het board is namelijk bepalend voor de stabiliteit en het draagvermogen. Wij adviseren om een sup board te komen met een dikte van 15 cm. Zo kun je de plank voor meerdere doeleinde gebruiken. De breedte is ook een belangrijke balans-factor. De breedte kan verschillen tussen de tussen 76 cm en 81 cm. Hoe breder, hoe stabieler al gaat dit wel ten koste van de snelheid. Ook de lengte van een sup board is van belang voor de wendbaarheid en snelheid. De maximale lengte is 378 cm en heeft als voordeel dat je er met 2 personen op kunt staan. Dit heeft als nadeel dat de wendbaarheid weer afneemt. We raden dus aan om er tussen te gaan zitten.

   

  Sup tipTip! Een board voor kids van 244 cm is erg wendbaar. Echter willen kinderen in de praktijk het board ook gebruiken om er met meerdere kids op te zitten en dan zijn deze minder geschikt.

   

  Volume en draagvermogen

  Het volume van het board (lengte x breedte x lengte) bepaalt het draagvermogen van je sup board, ofwel het totale gewicht. Hoe meer volume hoe meer draaggewicht en hoe stabieler de sup in het water ligt.

  Dubbel laags of double layer drop stitch

  Een sup board met drop stitch technologie (ook wel dubbel laags genoemd), is aan de boven- en onderkant verbonden met elkaar. Je sup board bestaat dan uit 2 lagen PVC die dan aan elkaar zijn verlijmd. Een groot voordeel is dat het board zeer stijf is, wat weer ten goede komt van je snelheid. De 2 lagen zorgen er daarnaast voor dat je board zijn vorm goed kan behoud en minder gevoelig is voor schade. Een nadeel kan zijn dat deze boards vaak iets duurder zijn en iets zwaarder.

  Sup vinnen

  De sup board vinnen zorgen voor stabiliteit op het water. De stabiliteit bij 3 vinnen is beter ten opzichte van een sup board met 1 vin. Het enige nadeel kan zijn dat je iets minder scherpe bochten kunt gaan maken.

  Welke sup peddel kopen?Sup peddel

  De sup peddel is vaak het sluitstuk van een beoordeling, maar bij gebruik steeds belangrijker. Kies voor een verstelbare peddel die voor jouw lengte optimaal is. Bij het instellen van je peddel moet je rekening houden met + 20 cm extra hoogte boven je lengte. Het type materiaal waar de peddel van vervaardigd is bepalend voor de buigzaamheid, ofwel krachtverlies als je peddelt. Carbon peddels zijn hierin het meest stijf en krachtig, maar meteen ook het duurst. Beginnende suppers starten vaak met een aluminium nylon peddel en vervangen deze later voor een carbon exemplaar.

  Sup tipTip! Overweeg je om met jouw sup board ook te kayaken? Zorg dan dat je naast je kayak sup zitje ook kies voor een peddel die om te vormen is naar een kayak sup peddel.

   

  Sup pomp

  Binnen de handmatige sup pompen heb je de enkelvoudige en de dubbele sup pompen. Bij een dubbele pomp blaas je lucht in jouw sup bij zowel een pompbeweging naar boven als naar beneden. Hou de stelregel aan dat je het board tot 15 PSI (druk) moet oppompen, oftewel 1,2 bar. De oppomp tijd afhankelijk van het sup board volume, maar duurt meestal zo’n 10 minuten. Een metertje geeft aan hoe ver je bent en vaak moet je wel 6 tot 7 minuten pompen totdat de meter uitslaat.

  Sup tipTip: als je je duim op de uitgang van de pomp zet en dan druk op de pomp zet kun je het controleren. Tot slot heb je ook elektrische pompen die je kunt aansluiten op je auto, boot of powerbank, zodat je niet meer handmatig hoeft te pompen.

   

  4. Sup board inclusief onmisbare accessoires


  Bekijk of een sup board geleverd wordt met een complete set accessoires zodat je gelijk het water op kunt. Dit zijn de accessoires die iedere supper nodig heeft:


  Wat heb je nodig bij suppen

  • Sup board, een opblaasbare sup board inclusief rugzak en reparatiekit;
  • Sup peddelom jezelf door het water te bewegen;
  • Sup leashzodat je je sup niet kwijtraakt wanneer je van de sup valt;
  • Sup pompom de sup op te pompen wanneer je gaat suppen.
  • Sup vinnenzodat je stabiel en makkelijk in het water blijft liggen.

  Maar er zijn ook andere accessoires. Deze zijn in tegenstelling tot bovenstaande sup accessoires niet onmisbaar, maar wel handig! De eerste twee items kun je ook scoren in ons sup accessoire pakket. Andere handige accessoires:

  • Waterdichte tas
  • Hoesje voor je mogelijk (zodat je jouw dure bril niet verliest)
  • 4 ringen om een sup board zitje of honden matje aan vast te maken


  5. Service vanuit de leverancier


  Ook na het kopen van een sup board is het belangrijk dat je met jouw vragen terecht kan bij de leverancier. Veel sup board merken hebben een dealer of winkel waar je terecht kunt. Let daarnaast ook op de garantietijd van jouw board en accessoires. Tot slot adviseren wij je altijd om ook te kijken naar de reviews van een sup board of de sup leverancier. WANNAsup heeft een serviceafdeling en een fysieke sup winkel in Breda. Wij hanteren wij een garantietijd van 2 jaar op onze sup boarden. Daarnaast zijn we ook het eerste sup merk die een gratis sup app hebben gelanceerd (WANNAsup app). Hier zijn video’s en instructies te vinden over het gebruik en onderhoud van je board. Bij goed onderhoud wordt de levensduur van jouw board namelijk aanzienlijk verlengt.

   

  Opblaasbaar sup board kopenAankoopgids WANNAsup

  Wil je graag meer weten over suppen en het kopen van een sup? Download dan onze gratis aankoopgids met al onze sup tips en advies. Zo heb je alle informatie in handen om te gaan starten met Stan Up Paddelen. Of bekijk direct ons aanbod aan sup boards en accessoires.

   

  Download de aankoopgids

  Opblaasbaar sup board kopen